Надійний дах: особливості бітумної черепиці

Бітумна черепицяВиробництво бітумних покрівельних матеріалів – один із ключових напрямків будівельної індустрії США. Сьогодні близько 80% усіх покрівель припадає саме на м’який тип покрівлі.  Чи підійде вона для будинків в Україні? Спробуємо розібратися, зосередивши увагу на основних перевагах та недоліках матеріалу.

Як правило, бітумну черепицю виготовляють у вигляді так званих гонтів (спеціальних листів), які створюють на основі склополотна, яке із двох сторін покривають спеціальною сумішшю із бітуму. До рідкого бітуму додають якісні барвники, що відкриває великий спектр можливостей у кольорах майбутнього накриття будинку. Виробники пропонують широкий вибір відтінків – понад 50 різновидів. Так, з покрівлею такого типу можна втілювати в реальність оригінальні архітектурні та дизайнерські ідеї.

Переваги бітумної черепиці

Спеціалісти відзначають високий рівень звукоізоляції черепиці з бітуму.  Хороша ізоляція, перш за все, пов’язана із м’якістю матеріалу. Однак це зовсім не означає, що черепиця не є ударостійкою. Навпаки, за цим показником вона змогла обігнати усі інші типи покрівлі. Будьте певні, сильний град чи навіть каміння не зможуть завдати шкоди міцній покрівлі.

Ще одна перевага продукції – відносно простий монтаж. Мова йде не лише про «легкість» у вазі, але й про низький відсоток відходів – всього 5-10% при установці навіть найбільш складних конструкцій.

Недоліки бітумної черепиці

Попри наведені вище переваги, бітумна черепиця, на думку експертів, має кілька суттєвих недоліків. Так, у період літньої спеки матеріал часто нагрівається і стає м’яким. У такий час не рекомендується здійснювати ремонтні роботи, пересуватися по покрівлі, адже це небезпечно. Окрім цього, таке накриття має низький рівень водопоглинання. Саме тому установлюють додаткову вологостійку плиту, а це вже додаткові витрати на покрівлю.