Як доглядати за дерев’яними вікнами правильно?

Дерев'яне вікноЯкісні дерев’яні вікна – чудова альтернатива існуючим віконним конструкціям. Вікна із дерева у сучасному розумінні справді є високотехнологічною системою, де в якості профілю використовують екологічно безпечну деревину, а технологія виробництва запозичена у популярних сьогодні  вікон із ПВХ. Втім, як і кожна річ у домі, вони потребують належного догляду.

Як доглядати за вікнами так, щоб не нашкодити і продовжити їхній термін експлуатації, читайте нижче. 

  1. Як правило, конструкції із дерева не належать до списку «примхливих».  Аби усунути бруд, достатньо всього лише протерти поверхню сухою ганчіркою або ж м’якою щіточкою.  Якщо таким прибиранням нехтувати, з часом руйнується лакове покриття та фурнітура. Коли ж покриття ще свіже, легке прибирання слід починати не раніш 6-8 тижнів після нанесення.
  2. Що стосується догляду за фурнітурою, то для її тривалої експлуатації потрібно раз у рік змазувати рухомі елементи машинним мастилом. Важливо, аби у місця між стулкою та рамою не потрапляло нічого стороннього. Щоб уникнути неполадок, не варто вішати на фурнітуру важких предметів.
  3. Для того, аби покриття дерев’яних вікон якомога довше залишалося у хорошому стані, час від часу його радять протирати водою із м’яким миючим засобом (на зразок «Fairy», ніяких агресивних засобів). Якщо мова йде про більш серйозний «клінінг» ( наприклад, усунення невеликих пошкоджень лакового шару), то на допомогу прийдуть спеціальні хімічні розчини від виробників фарб.

Для профілактики неполадок, а, отже, передчасного ремонту дерев’яної конструкції важливо робити ретельний огляд  дерев’яної частини вікна, склопакету, ущільнювачів, а також перевіряти плавність відкривання стулок. Це суттєво зменшить витрати на ремонт у майбутньому.