Як вибрати вікно

Металопластикові вікна

Алюмінієві вікна

Дерев’яні євровікна – що треба про них знати

Багато хто з нас задається питанням: чим дерев’яні вікна відрізняються від пластикових? Ми знаємо, що дерев’яні вікна надійніші, довговічніші і різноманітніші пластикових. Але в чому конкретно – сказати складно часом самим продавцям. У цій статті ми розберемо як естетичні, так і технічні відмінності і переваги дерев’яних вікон за наступними параметрами: екологічність, теплоізоляція, шумоізоляція, повітрообмін, вогнезахист і довговічність.

Кращим будівельним матеріалом з давніх часів є дерево. На відміну від металів і полімерів дерево має досить значні перевагами: висока міцність при маленькій об’ємній масі, відмінний теплозахист, відмінна звукоізоляція, висока морозостійкість, екологічність, високі естетичні властивості.

Особливе значення має міцність деревини, високі вимоги пред’являються по допускам нахилу волокон, тріщин, сучків, ушкодження комахами. На виробництво вікон використовуються хвойні породи сосна і модрина з об’ємною щільністю як мінімум 0,35 г/см3, а традиційною листяною деревиною існує дуб з мінімальною об’ємною щільністю 0,45 г/см3.

Мансардні вікна та фасадні вікна з дерева переважно вигтовляють із соснових порід із північних регіонів. Пов’язано це з тим, що вона має непроникність деревини в один з половиною рази вище, ніж у звичайної сосни. Сосна з північних регіонів володіє міцністю і стійкістю до грибкових і гнильним поразок, особливістю є незначна кількість сучків.

Модрина характеризується особливою міцністю, гарним кольором і структурою. Внаслідок поєднання високої щільності і смолистості, вона є лідером по стійкості до загнивання, і фактично не схильна до пошкодження комахами.

Меранті (Shorea pauciflora) – листяна порода сімейства Shorea. Ця порода дерева виростає в Малайзії, Індонезії, Брунеї. Дерево меранті у висоту досягає 50 метрів, а діаметр його стовбура більше 1 метра. Меранті може бути темно-червоним, світло-червоним, світло-рожевим, жовтим або білим. Деревина має гарну довговічністю, добре обробляється і дає гладку доброякісну поверхню. Вона не містить таніну, завдяки чому не змінює колір.
Текстура деревини велика, але однорідна. Деревина меранті легка, проявляє стабільність до крученню і вологим умовам, легко склеюється, добре утримує шурупи і цвяхи. Крім того володіє красивим і багатим фактурним малюнком, має високі теплоізоляційні властивості. Також деревина чудово приймає фарбники і добре полірується, має оксамитову поверхню з вираженим блиском. Вікна виготовлені з меранті зовні дуже схожі по текстурі з дубовими.

Дуб – відома цінна порода, з твердою, високоміцною і стійкою до загнивання деревиною. Враховуючи гамму відтінків дубової деревини від світло-коричневого до зеленувато-коричневого, характер елітних дерев’яних євровікон можна підбирати по бажанню.

У даний момент дерев’яні євровікна виробляються на якісному обладнанні і з допомогою нових технологій. Це дозволяє робити чудовий вигляд вікон будь-яких стилів, добувати будь-які забарвлення віконних блоків, долучати їм самі різні форми, від прямокутної до найскладніших арочних конструкцій.

Дерев’яні євровікна, внаслідок застосовуваним технологіям, лідирують за винятковими показниками довговічності,теплозбереження, шумозахисту, повітро – вологонепроникності і вогнестійкості. Особливо переваги дерев’яних вікон зможуть оцінити господині – їх не треба постійно заклеювати і перефарбовувати, вони легко миються і легко відкриваються в будь-яку погоду, завжди забезпечуючи квартиру свіжим повітрям.

Дерево – натуральний екологічно чистий матеріал. Кожне дерево, яке використовується для виготовлення сучасних фасадних євровікон та дахових вікон, ретельно вибирається в спеціально вирощених лісах. Виготовлений брус співвідноситься як з ГОСТами, так і з індивідуальними вимогами виготовлення вікон кожної компанії. Під час зборки вікна деревина просочується спеціальним екологічним і нешкідливим складом, запобігають передчасне старіння і погіршення деревини як всередині, так і зовні. Тому, навіть використовуючи сучасні технології, дерево у вікнах залишається на 100% натуральним та екологічно чистим.

Теплоізоляція

Досі деревина залишається кращим теплоізолятором, аналогів якому на будівельному ринку немає. Низький рівень теплопровідності виключає можливість виникнення термомостом у віконних рамах, а, отже, і виникнення конденсату. Доторкнутися до віконної рами з природної деревини приємно навіть тоді, коли на вулиці стоїть мінусова температура.

Повітрообмін

Деревина проводить постійний обмін вологи та повітря, нормалізуючи кількість кисню в приміщенні. Дерев’яні рами “дихають”, допомагаючи цим підтримувати природний рівень вологості. Повітрообмін відбувається крізь дрібні пори “живий” дерев’яної структури. Для збільшення терміну служби вікон на них бажано періодично наносити спеціальні поліролі або лаки, відновлюючи спеціальне захисне покриття деревини. При цьому поліролі, лаки і спеціальні розчини не заважають дерев’яній рамі “дихати” і тим самим регулювати, залежно погодних умов, вологість повітря на своїх внутрішніх поверхнях.

Шумоізоляція

Євровікна сучасної дерев’яної конструкції мають підвищену шумоізоляцію. Такі вікна підходять навіть у тому випадку, якщо поблизу знаходиться аеродром або залізнична станція. За такими вікнами майбутнє. На сьогоднішній день параметр шумоізоляції на 90% залежить від склопакета і ущільнювача. У сучасних конструкціях використовується двокамерний склопакет – це означає відповідно підвищення шумоізоляції на кілька порядків, не йдуть ні в яке порівняння зі старими конструкціями, встановленими в типових будівлях.

Вогнезахист

У деревини, як у органічної сировини, незвично висока вогнестійкість. У вогні деревина довго зберігає свою міцність. При обвуглюванні дерев’яної поверхні на ній виникає так званий “захисний шар”, який не дозволяє процесу горіння швидко проникнути в глибину дерев’яної конструкції. Вікна, забезпечені вогнезахисним склом, можуть утримувати поширення вогню до 90 хвилин. При горінні деревини не виділяються діоксиди, фурани і кислотні пари, як це відбувається при горінні пластику. Особливо важливо за цим стежити в дитячих і спальних кімнатах, щоб у разі нещасного випадку уникнути виділення отруйних газів.

Довговічність

Сучасні конструкції і якісна обробка гарантують надійність і довговічність дерев’яних євровікон. Жодна інша сировина не може довести свою довговічність на практиці, як це може зробити деревина. Дерев’яні євровікна витримують перепади температури від -50 º до + 50 º і в рази довговічніший пластикових. На сьогоднішній день вирішені проблеми довговічності і стійкості фарб. Фарби, вироблені на базі водяних розчинників, є стійкими і пропускають водяні пари. Вони зберігають свої відтінки навіть під впливом ультрафіолетових променів.

При виборі та купівлі сучасного вікна ми керуємося не тільки його технічними, але й естетичними властивостями. Великий асортимент віконних покриттів, різноманітність форм і наявність додаткових елементів дозволяють не просто підібрати собі вікно у квартиру або котедж, а буквально створити нове і неповторне вікно, навіть якщо у Вас невелика дача або ультрасучасний котедж, нова квартира в модерновому або класичному стилі, квартира стандартної забудови або в «сталінському» будинку.

Інтер’єр, виконаний в дереві, вважається ознакою високого суспільного становища і благополуччя господаря будинку. Це відчуття респектабельності існує багато в чому завдяки асоціаціям з внутрішнім оздобленням міських і заміських особняків. Ступінь уявлень про соціальний престиж і сьогодні формує стійкий образ елітного інтер’єру, де на першому місці – оздоблення деревом. Дерев’яні будинки, дерев’яні стінні панелі, паркет, меблі з рідкісних порід, сходи з хитромудрим різьбленням і дерев’яні вікна. Дерево – природний матеріал. А справжнє мистецтво облаштування будинку полягає не тільки в умілому поєднанні стилів, зовнішніх і внутрішніх форм, але і у відтворенні такої атмосфери, в якій людина перебуває в гармонії з собою і з навколишнім світом.

Особливо слід відміти вікна деревяно-алюмінієві. Зонішня накладка з фарбованого алюмію забезпечує абсолютну стійкість до ультрафіолету- основного ворога деревяного вікна. Широка гама кольорів( RAL шкала) длзволяє підібрати колір вікна до будь-якого фасаду.

Переваги металопластикових вікон

Досить стрімко в наше життя ввійшли пластикові вікна. Поступово вони зайняли значну частку ринку за обсягами випуску і реалізації. Мова не йде про те , що поступово витісняють пластикові вікна аналоги з натуральних порід , але варто зауважити , що завдяки величезній кількості переваг , правильної маркетингової політики компаній та підприємливості керівників фірм, які виробляють пластикові вікна, міцно увійшли в сучасний будівельний світ і закріпилися там.

Вікна ПВХ в усьому світі здобули репутацію довговічних , якісних і екологічно чистих товарів , які можуть використовуватися повсюдно і стають універсальним матеріалом при ремонті і обробці будь-яких приміщень . Висока конкуренція на ринку вікон ПВХ сприяє стрімкому розвитку та якнайшвидшого впровадження нових технологій у процес виробництва виробів. Завдяки цьому фірми динамічно розвиваються і створюють все більш досконалі товари , відповідаючи всім стандартам безпеки. Зносостійкість і довговічність конструкцій з ПВХ обумовлена внутрішніми характеристиками самого матеріалу. Завдяки міцності і ряду незаперечних переваг даного виду сировини вони використовуються повсюдно , не тільки при виготовленні вікон ПВХ. Переважна більшість фірм у процесі виробництва використовує лише високоякісну сировину , минувши всі стадії обробки і не являє ніякої шкоди для життя і здоров’я людини. Застосування інноваційних технологій у процесі виробництва продукції на сучасному обладнанні сприяє підвищенню рентабельності виробництва і оборотності оборотних активів фірми.

Порівняння з дерев’яними вікнами в наявності виявить низку незаперечних переваг , які стають домінантними характеристиками ПВХ.

По-перше , вікна ПВХ повністю захищають від пилу , що особливо актуально для мешканців великих мегаполісів з досить плачевною екологічною ситуацією.

По-друге , вікна ПВХ володіють високими показниками шумоізоляції. Таким чином, ви зможете зосередитися на своїх справах, і сторонні звуки і шуми не будуть вас відволікати. Знову ж таки це особливо актуально для мешканців великих міст, особливо якщо їх житло розташоване в насичених центрах.

По-третє , вікна ПВХ володіють гідроізоляційними властивостями , а також високими теплоізоляційними характеристиками.

По-четверте , пластикові вікна добре переносять підвищену вологість , стійкі до впливу агресивних середовищ , сильних опадів і низьких температур . В умовах суворого клімату особливо важливі матеріали , які стійко переносять перепади температур і досить широкий діапазон температур. ПВХ є таким матеріалом . У даному випадку дерев’яні аналоги не можуть показати подібних результатів і з часом втратять естетичну привабливість. Що ж стосується вікон ПВХ, то ви зможете з успіхом їх використовувати протягом 10 років без будь-якого спеціального догляду.

І, нарешті , по-п’яте , немає необхідності в проміжному ремонті вікон ПВХ , оскільки міцна конструкція практично не схильна до деформації з плином часу . Тому даний вид продукції здатний зберігати естетично привабливий вигляд довгий час , не вимагаючи при цьому будь-яких капіталовкладень в період експлуатаціі.

Ми пропонуємо широкий спектр вікон ПВХ економ, стандарт, престиж та елітних серій. Вони можуть мати різну форму , колір і навіть конструкцію , але в одному вони схожі: вікна ПВХ стануть надійним і довговічним придбанням , яке буде радувати вас багато років!

Склопакети

Часто при виборі вікна увагу покупця відволікають на вибір марки профілю і не завжди приділяють належну увагу склопакету. При цьому міряти теплоізяцію виготовленого вікна тільки за маркою профілю – те ж саме, що оцінювати якість автомобіля по марці стали, з якої виготовлений кузов. А між тим, скло займає близько 80% від загальної площі вікна. Тому, якщо продавець багато говорить про кількість камер у профілі і не звертає уваги на параметри склопакета, такий “спеціаліст” не зовсім компетентний.

Отже, в першу чергу саме від параметрів склопакета залежатиме теплоізяція вікна. Саме про склопакеті ми і буде говорити.
Склопакет – це кілька стекол, герметично сполучених між собою за допомогою спеціальної рамки та герметиків. При цьому такий пакет заповнюється повітрям або газом (аргон, криптон), що дозволяє поліпшити теплоізоляційні властивості склопакета. Склопакети бувають однокамерними (два скла і одна повітряна камера між ними) і двокамерними (три скла і, відповідно, дві повітряних камери).
Сучасні технології у виробництві скла зробили крок вперед і зараз на ринку представлено безліч видів спеціального скла. За функціональним призначенням спеціальні скла діляться на:
• енергозберігаючі;
• сонцезахисні;
• мультифункціональні.
При цьому будь-яке з спеціальних склів може бути:
• стандартним;
• загартованим;
• тріплексованним (багатошаровим).
В металопластикових і дерев’яних вікнах для енергозбереження найчастіше застосовують стандартне енергозберігаюче скло. Загартоване або тріплексованное енергозберігаюче скло застосовують у випадках, коли необхідна безпека або захист від проникнення.

Що таке енергозберігаюче (або теплозберігаюче) скло? Які бувають види енергозберігаючого скла?
За ефективністю і технології виробництва енергозберігаючі скла поділяють на:
• К-Скло – виготовляється за старою (з 70-х років) піролітичної технології. Скло менш ефективне і більш дороге. Можна переробляти в примітивних умовах.
• І, Скло (більш коректні назви – Low-E, низькоемісійне скло, ClimaGuard, Planitherm …) – нова (з 90-х років) магнетрона технологія виробництва. Ефективніше скло з доступною ціною, для зберігання і переробки якого потрібні спеціальні умови і професійні навички.
Першим кроком в енергозберігаючих стеклах було К-Скло. Воно проводилося шляхом нанесення одинарного шару оксиду металу на гаряче скло. Пізніше (в ті роки в Європі 90, 2000 а в е і в Україну), К-Скло було практично повністю замінено більш ефективним Low-E – багатошаровим магнетронним напиленням найтонших, не видимих людському оку, оксидів металів і.
Завдяки цим металам (у тому числі сріблу) тепло не передається назовні, а відбивається назад в приміщення, тим самим у кілька разів скорочуючи втрати тепла з приміщення.
На сьогоднішній день більше 90% споживання енергозберігаючого скла на Україну – скло виготовлене за передовою магнетронній технології.

Що тепліше: двокамерний склопакет із звичайним склом або однокамерний з енергозберігаючим склом?
Однокамерний склопакет з

енергозберігаючим склом 4-16 4i-зберігає на 25% більше тепла в порівнянні з двокамерним склопакетом 4-10-4-10-4. При цьому не слід забувати, що двокамерний склопакет в важче 1,5 рази. А це велике навантаження на віконну фурнітуру, що означає – стулка з двокамерним пакетом при всіх інших рівних умовах провисне швидше і не буде щільно закриватися. А нещільно закрите вікно це великі тепловтрати.

Наскільки довговічно енергозберігаюче скло?
Оскільки напилення ховають всередину герметичного склопакета і воно не може бути пошкоджено, термін служби покриття дорівнює терміну служби самого склопакета. Численні випробування і 20 річний досвід застосування низькоемісійного скла у всьому світі показали виняткову надійність таких покриттів.

Як впливає енергозберігаюче скло на рослини в приміщенні?
Для нормального росту квітів важливий видиме світло і ультрафіолет, що очищає приміщення від мікробів. Більш тепла поверхню скла дозволяє рослинам відчувати себе комфортно навіть узимку.
Склопакет Пропущення видимого світла Пропущення ультрафіолету
Однокамерний енергозберігаючий склопакет 80% 35%
Однокамерний склопакет звичайний 81% 54%
Двокамерний склопакет звичайний 74% 45%
Всі розмови про те, що енергозберігаюче скло не пропускає ультрафіолет – вигадки від нестачі інформації. Що дійсно не пропускає ультрафіолет – це ПВБ плівка, на базі якої виробляють триплекс або різного роду кольорові сонцезахисні плівки, які клеять на скло.

Чи можна ставити два енергозберігаючих скла в однокамерним склопакетом?
Можна, нічого поганого в цьому немає. Але поліпшення теплоізоляції буде незначним (2-3%), а ось сонячний фактор зменшиться на 9%, тобто буде комфортніше влітку. Але для захисту від сонячного перегріву існують спеціальні сонцезахисні скла: SunGuard, СlimaGuard сонячної і т.пп.
Який склопакет буде найтеплішим?
Двокамерний склопакет з двома енергозберігаючими стеклами і дистанцією не менше 10 мм. Наприклад, 4i-10-4-10-4i. Заповнення камер аргоном додатково підвищить теплоізоляцію такого склопакета. Опір теплопередачі центральної зони склопакета 10Аргон 4i-10-4-10-4i Аргон складе 1,27 м2 К / Вт або кажучи простіше – на 40% тепліше, ніж цегляна кладка в 2 цегли!

Наскільки можна зменшити тепловтрати будинку за рахунок застосування енергозберігаючого скла?
Звичайно, це залежить від багатьох факторів: матеріали стін і даху, розміри вікон, ефективність системи опалення. В середньому, заміна всіх склопакетів зі звичайним склом на склопакети з енергозберігаючим забезпечує економію до 35% на опаленні. При цьому вартість такого скла відносно невелика і окупиться вже в перший рік.

Як працює енергозберігаюче скло влітку? Чи не буде з ним жарче?
Існує поняття “Сонячний фактор” – сукупний% пропускання сонячного тепла (не видимого світла, а саме сонячного тепла) через склопакет в приміщення. Чим він вищий, тим швидше сонце нагріває приміщення через скло. Сонячний фактор у стандартного стеклопакета 77%, а у енергозберігаючого – 65%. Іншими словами – через енергозберігаючий склопакет приміщення буде нагріватися на повільніше на 12%.
Сонячному фактору у нас незаслужено приділяють мало уваги і з цим пов’язані багато проблем в будівлях зі скляними фасадами. Але питання сонцезахисту складний і об’ємний.

Навіщо потрібен аргон?

По-перше, аргон (інертний газ) – має більшу в’язкість порівняно з повітрям, а значить його частки повільніше рухаються між стеклами і повільніше передає тепло від внутрішнє скла до зовнішнього.
По-друге, у аргону менше теплоємність і теплопровідність, і тому він відбирає менше тепла у внутрішнього скла. Грубо це можна срав з наступним прикладом: якщо ви візьмете в руки знаходяться в одному приміщенні шматок алюмінієвого та пластикового профілів, то алюміній здасться Вам холодніше. Насправді їх температура однакова, але в алюмінію набагато вище теплоємність і теплопровідність і тому алюміній швидше вбирає тепло Ваших рук.

Наскільки аргон покращує теплоізоляцію склопакета?
Аргон більш ефективний у склопакеті з енергозберігаючим склом. Теплоізоляція склопакета 4-16 4i-підвищується на 11% при заповненні його аргоном у порівнянні із заповненням повітрям. Однокамерний склопакет же без енергозберігаючого скла при заповненні його аргоном стане тепліше лише на 5-6%.

Чи не шкідливий аргон для людини?
Аргон – це інертний газ, тобто він ні з чим не вступає в хімічні реакції, тому він абсолютно нешкідливий для людини. Аргон не горить, не вибухає і не радіоктівен.

Не вивітрюється чи аргон з склопакета?
Якщо відповісти коротко – вивітрюється, але дуже-дуже повільно, і навіть через 7-8 років склопакет, в який закачали аргон, буде тепліше. Головне, щоб аргон дійсно закачали і склопакет зібрали за технологією. Особливо важливо – нанести без розривів первинний герметик (бутил) на дистанційну рамку склопакета.

Ціна вікна

Одне з найпоширеніших питань які задають покупці телефонуючи в віконнну кампанію-“Яка вартість м2 вікна?” Хотілось би розяснти, що ціна вікна залежить не лише від “наклейки” бренду віконного профілю чи виду деревини . Для прикладу ціна 1м2 пластикового вікна може коливатсь в межах 450грн/м2(економ пропозиції)-1000 грн/м2(сегмент преміум класу).

Перше що впливає на вартість кінцевого продукту -вартість профіля ПВХ чи деревини.

Другим важливим фактором є фурнітура(замки). Для вікна вона важлива як для автомобіля двигун. Чим надійніша фурнітура -тим довше буде служити вікнно: легке регулюванню, хороший прижим рама-створка, відсутність помилкового відкривання. Часто покупці помилково вважають: вікно добре відриваєть/закривається, хороша профільна система.

Третій складовий елемент вікна-склопакет. Він займає близько 80% площі всьго вікна. Саме склопакет впливає на теплотехнічні властивості вікна. Теплий склопакет- інвестиція в енергозбереження всьго будинку чи квартири. Сонцезахисний склопакет зекономить в рази ватрати на кондиціонування.

Четвертий елемент -армування. Саме від нього залежать механічні показники вікна, стійкість до температурних коливань зима-літо.

П’ятий компонент- ущільнення. Воно забезпечує герметичність, шумізоляцію.

Всі вище приведені елементи вікна впливають на його ціну. Тому варто задуматись перед тим як вабрити вікно які функції воно повинно виконувати та як довго Ви плануєте його експлуатувати.